Tuesday, May 26, 2009

ekonomi

inila keje intan...
ekonomi kita makin teruk skang ni...
taktaula macammana keadaan utk hari esok...
ni intan amik dari berita harian online...

Pertumbuhan KDNK 2009 dijangka bawah -1.0 peratus

KUALA LUMPUR: Ekonomi negara dijangka menguncup di bawah -1.0 peratus pada tahun ini di tengah-tengah iklim ekonomi semasa, kata Menteri Kewangan Kedua, Datuk Ahmad Husni Mohamad Hanadzlah.

"Saya tidak dapat memberitahu anda (angka pertumbuhan itu) tetapi ia tentunya di bawah -1.0 peratus," katanya ketika diminta mengulas unjuran pakar ekonomi bahawa Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) akan menguncup antara -4.5 peratus dan lima peratus, tahun ini.

Unjuran KDNK Bank Negara Malaysia (BNM) bagi tahun ini ialah antara -1.0 peratus dan satu peratus.

BNM akan membuat pengumuman mengenai KDNK suku tahun pertama esok.

"Tunggu pengumuman BNM esok. Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak akan membuat satu lagi pengumuman keesokannya mengenai unjuran baru pertumbuhan 2009 dan kita kemudiannya akan mengetahui kedudukan ekonomi negara," katanya selepas merasmikan pelancaran Program Penambahbaikan dan Pembangunan Eksekutif Suruhanjaya Sekuriti di sini, hari ini.

Bagaimanapun, Husni berkata, ekonomi dijangka pulih di dalam suku tahun ketiga kerana kesan pakej rangsangan ekonomi RM67 bilion baru-baru ini mulai dirasai.

Bagi 2010, katanya, kerajaan percaya pertumbuhan akan dicatatkan positif.

Ketika ditanya sama ada lebih banyak langkah liberalisasi akan diumumkan pada masa depan, Husni berkata, kerajaan kini sedang mengusahakan mengenai pembangunan model ekonomi baru negara ini.

"Model ekonomi itu kini berada pada peringkat perancangan," katanya, sambil menyatakan bahawa kerajaan akan mengkaji bidang yang boleh diliberalisasikan lagi.

Katanya, teras utama model baharu itu ialah kualiti pelaburan dan rakyat.

"Akhirnya, kita akan menjadi ekonomi terbuka kerana kita adalah sebahagian daripada sistem global tetapi proses liberalisasi memakan masa," katanya. - Bernama

No comments:

Post a Comment